הכירופרקטיקה הנה מקצוע רפואי העוסק באבחון ובטיפול בבעיות עמוד השדרה, האגן, הגפיים והרקמות המשפיעות ישירות עליהם.
משמעות השם מיוונית: כירו – ידיים, פרקטיקה– ביצוע. בסיס הטיפול סובב סביב העיקרון של פתרון הבעיות המכאניות בעמוד השדרה על ידי מניפולציות שדרתיות (כוונון החוליות). טכניקות הטיפול המניפולטיבי בעמוד השדרה הנה עתיקה ויש עדויות לכך כי גם המצרים והיוונים הקדמונים השתמשו בטכניקות דומות בכדי להסיר לחצים מכאנים מעל חוליות בעמוד השדרה. במאה ה-5 לפנה"ס כתב היפוקרטס, אבי הרפואה, "לך אל עמוד השדרה, ותמצא את שרש המחלה". כבר אז הכירו היונים ביחס הקליני בין מנח חוליות עמוד השדרה ובריאות האדם. גאלן(רופא יווני ואבי האנטומיה הקדומה, במאה ה-2 לספירה), כותב כי הצליח לרפא אדם משיתוק בזרועו ע"י שחרור החוליות בצוואר המטופל. גאלן סלל את הדרך להבנת הקשר בין מערכת העצבים בעמוד השדרה ובין האברים השונים בגוף. אך רק בשנת 1895 ייסד ד"ר פלמר, את מקצוע הכירופרקטיקה ואת ביה"ס הראשון ללימוד המקצוע, באיווה, ארה"ב.
במהלך השנים התפתח והתארגן הגוף המקצועי והאקדמי שבחן לעומק את האנטומיה והפיזיולוגיה של עמוד השדרה. במקביל להתפתחות המצאת קרני הרנטגן, הטמיעה הכירופרקטיקה את החשיבות בהבנת תהליכי התפתחות, שחיקה ובלאי בגוף האדם ככלל ובעמוד השדרה בפרט. ב – 1937 זכתה הכירופרקטיקה להכרה כמקצוע רפואי בארה"ב.
האבחון של הרופאים הכירופרקטורים הנו קונבנציונאלי באמצעות צילומי רנטגן, CT ו-,MRI בבדיקות הנוירולוגיות והאורטופדיות ובדיקות מעבדה שונות. אולם דרך הטיפול היא אינה פולשנית והפילוסופיה דומה לפילוסופיות ההוליסטיות הקיימות ברפואה המשלימה.