מהי הכירופרקטיקה?

תהליך ההכשרה של הכירופרקט | הכירופרקטיקה בישראל | איך בוחרים כירופרקט? | בסיס מחקרי

הכירופרקטיקה הנה מקצוע רפואי העוסק באבחון ובטיפול בבעיות עמוד השדרה, האגן, הגפיים והרקמות המשפיעות ישירות עליהם.

משמעות השם מיוונית: כירו – ידיים, פרקטיקה– ביצוע. בסיס הטיפול סובב סביב העיקרון של פתרון הבעיות המכאניות בעמוד השדרה על ידי מניפולציות שדרתיות (כוונון החוליות). טכניקות הטיפול המניפולטיבי בעמוד השדרה הנה עתיקה ויש עדויות לכך כי גם המצרים והיוונים הקדמונים השתמשו בטכניקות דומות בכדי להסיר לחצים מכאנים מעל חוליות בעמוד השדרה. במאה ה-5 לפנה"ס כתב היפוקרטס, אבי הרפואה, "לך אל עמוד השדרה, ותמצא את שרש המחלה". כבר אז הכירו היונים ביחס הקליני בין מנח חוליות עמוד השדרה ובריאות האדם. גאלן(רופא יווני ואבי האנטומיה הקדומה, במאה ה-2 לספירה), כותב כי הצליח לרפא אדם משיתוק בזרועו ע"י שחרור החוליות בצוואר המטופל. גאלן סלל את הדרך להבנת הקשר בין מערכת העצבים בעמוד השדרה ובין האברים השונים בגוף. אך רק בשנת 1895 ייסד ד"ר פלמר, את מקצוע הכירופרקטיקה ואת ביה"ס הראשון ללימוד המקצוע, באיווה, ארה"ב.

במהלך השנים התפתח והתארגן הגוף המקצועי והאקדמי שבחן לעומק את האנטומיה והפיזיולוגיה של עמוד השדרה. במקביל להתפתחות המצאת קרני הרנטגן, הטמיעה הכירופרקטיקה את החשיבות בהבנת תהליכי התפתחות, שחיקה ובלאי בגוף האדם ככלל ובעמוד השדרה בפרט. ב – 1937 זכתה הכירופרקטיקה להכרה כמקצוע רפואי בארה"ב.

האבחון של הרופאים הכירופרקטורים הנו קונבנציונאלי באמצעות צילומי רנטגן, CT ו-,MRI בבדיקות הנוירולוגיות והאורטופדיות ובדיקות מעבדה שונות. אולם דרך הטיפול היא אינה פולשנית והפילוסופיה דומה לפילוסופיות ההוליסטיות הקיימות ברפואה המשלימה.

תהליך ההכשרה של הכירופרקט

תהליך הכשרת הכירופרקט אורך 7 שנים. בתחילת המסלול האקדמי נלמדים כל מדעי הרפואה הבסיסיים, ולאחר מכן מסתעף המסלול לאבחנה קלינית הייחודית לעמוד השדרה.

שעות לימוד רבות מוקדשות ללימוד פרטני באנטומיה, בפיזיולוגיה, בפתולוגיה, באבחון הקליני וברדיולוגיה של מערכת העצבים ועמוד השדרה. בסיומן של 6 שנות הלימוד האקדמיות עובר הכירופרקטור שנת התמחות נוספת בבתי חולים או מרפאות אוניברסיטאיות. בתקופה זו עליו לצבור 250 אבחונים וטיפולים כירופרקטיים על מנת לסיים את חובותיו הקליניים. בתום תקופת ההכשרה ניתן התואר ד"ר לכירופרקטיקה (.D.C) שהוא רופא כירופרקט (chiropractic physician).

הכירופרקטיקה איננה "שיטת טיפול" כי אם מקצוע רפואי השלישי בגודלו בעולם לאחר הרפואה ורפואת השיניים. מקצוע זה מכיל מגוון גדול של טכניקות טיפול שונות ותתי התמחויות נוספות.

איך בוחרים כירופרקט?

ראשית יש לוודא שהכירופרקט אותו בחרתם בוגר/ת התואר DC (ד"ר לכירופרקטיקה). שנית רצוי שהנ"ל יהיה חבר באגודה הישראלית לכירופרקטיקה. כך תוכלו לוודא כי הוא מוכר אוטומטית ע"י משרד הבריאות הישראלי ובוגר מוסד המשתייך לארגון העולמי של ה-CCE.

זהירות משרלטנים !!!

ישנם עשרות שרלטנים בארץ המכנים את עצמם בתואר כירופרקט או מטפל בכירופרקטיקה. חלקם עלו ממדינות חבר העמים וחלקם אף לא למד כלל. המצב היום פרוץ ובעייתי. כל מסז'יסט יכול להתהדר בכך שהוא "עושה גם כירופרקטיקה".

האגודה הישראלית לכירופרקטיקה כבר הצליחה בעבר ובהווה בתביעות נגד מתחזים אלה וממשיכה לפעול בתחום החקיקה בנושא. פנו רק לכירופרקט מוכר בוגר מוסד מוכר ומשתייך לאגודה הישראלית לכירופרקטיקה לרשימה המלאה: www.israeldc.com . ראו הוזהרתם!!!

הכירופרקטיקה בישראל

בישראל עובדים למעלה מ 70 דוקטורים לכירופרקטיקה אשר למדו במוסדות תחת פיקוח ה- CCE (Chiropractic Council of Education) בארה"ב, קנדה, אנגליה ואוסטרליה. עקב העובדה כי אין עדיין חקיקה מסודרת למקצוע הכירופרקטיקה, עובדים הכירופרקטורים תחת הרשאת חופש העיסוק. תעודות הכרה מטעם משרד הבריאות ניתנות רק לכירופרקטים בוגרי מוסדות CCE הכירופרקטים המורשים עובדים בבתי חולים ממשלתיים, בצה"ל, בלשכת שיקום משרד הביטחון וקופות חולים.

חברות הביטוח מבטחות ומנפקות כיסוי לטיפולים כירופרקטיים וכן תאגיד "אבנר" מכיר ביעילות והוכחות המחקריות בתחום נפגעי התאונות. חלק מכירופרקטורים בעלי ההכשרה המתאימה אף משמשים יועצים מקצועיים לחברות ביטוח וארגונים שונים. הכירופרקטורים בישראל מאוגדים מקצועית באגודה הישראלית לכירופרקטיקה ICS מאז הקמתה בשנת 1984.

  •  "הטיפול הכירופרקטי הנו יעיל יותר בטיפול בכאבי גב חריפים מאשר תרופות ושכיבה במיטה". Agency for Health care Policy and Research (1994). Management for acute low back pain. US Department of Health.
  • "הטיפול הכירופרקטי הנו יעיל וחסכוני יותר בטיפול בכאבי גב חריפים וכרוניים"
    British Medical Journal (1990); Vol. 300
  • "השפעת הטיפול הכירופרקטי אינה זמנית בלבד. יעילות הטיפול הוכחה כנמשכת גם 3 שנים מתום הטיפול"
    British Medical Journal (1995); Vol. 311: 349-51.
  • "טיפול בכאבי ראש כרוניים הוכח כיעיל יותר בכירופרקטיקה לעומת טיפול תרופתי בבדיקה שנערכה כשבועות מתום הטיפולים הכירופרקטיים והתרופתיים"
    Journal of Manipulative and Physiological Therapies (1995); Vol. 18: 148-150.
  • בתום סדרת טיפולים כירופרקטיים של 3 שבועות, 87% מהמטופלים שסבלו מכאבי גב תחתון והקרנות סיאטיות לרגליים ואבדו את כשירותם לעבודה, חזרו לעבודה סדירה אם ירידה משמעותית בתלונות. בתום שנה ממתן הטיפול נותרו למעלה מ80%- בעבודתם."
    Canadian Journal of Family Practice; Vol.31: 535-540.
  • "מניפולציות כירופרקטיות הוכחו כיעילות יותר, בטוחות יותר בהשוואה לשיטות אחרות של טיפולים בכאבי גב. טיפול מניפולטיבי הנו יעיל פחות כשהוא לא מבוצע ע"י כירופרקטורים"
    Canadian Health Ministry Report (1993). Ontario Canada.
  • "טיפולי כירופרקטיקה יעילים במידה שווה לטיפול התרופתי בכאבי ראש הנובעים מעמוד השדרה הצווארי, אך ללא תופעות לוואי."
    Spine (1995); Vol. 20: 1884-88.
  • "כירופרקטיקה מורידה את רמות החרדה והקורטיזול בדמם של ילדים אסטמטיים. שיפור ברמה התפקודית של הריאות נרשמה ב85%- מהמקרים".
    (2001). 369-367Journal of Manipulative and Physiological Therapies; Vol. 24:
  • במחקר רחב היקף שסקר 40 שנות מחקר אורך על כאבי גב תחתון נמצא כי הכירופרקטיקה  הנה הטיפול המועדף.
    Annals of Internal Medicine, 147: 478 – 491 (2007)

בסיס מחקרי

הבסיס המחקרי בטיפול בבעיות בעמוד השדרה הנו רחב ומגוון. רב המחקרים סובבים סביב ציר כאבי גב תחתון, בו נמצאה הכירופרקטיקה כדרך הטיפול היעילה והבטוחה ביותר.

מחקרים רבים בתחום פגיעות צוואריות, כאבי ראש וסחרחורות נמצאה הכירופרקטיקה יעילה ביותר. כמו כן נתגלו תוצאות חיוביות בתופעות אחרות כגון: אסטמה ודלקות אוזניים בילדים.

מידע וטיפולים שיכולים לעניין אותך…

סובלים מכאבי גב, צוואר, גפיים?

יש לכם כאבי ראש או מיגרנות?

הייתם מעורבים בתאונת דרכים?

האם אתם תפוסים מעומס וממתח?

חייג